Są takie ciasta, które robi się prosto i szybko. Są takie ciasta, które ZAWSZE się udają. Poniższy przepis zaliczamy do jednych i drugich: udaje się zawsze, jest pyszne i smakuje z czymkolwiek je upieczemy :-)
Składniki:
- 450g mąki
- 300g masła (miękkie)
- 150g cukru pudru
- 2 żółtka
- Sól
- Łyżka tartej bułki
- Cukier puder do posypania
- Śliwka 205% NATJUN
Wymieszać mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać masło, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, uformować kule, owinąć w folię i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Blaszkę (30 x 35 cm) posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub kaszką manną i wyłożyć część ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po tym czasie blaszkę z ciastem wyjąć z piekarnika (temperaturę zmniejszyć na 180 st.), wysypać tartą bułką, wyłożyć ulubioną konfiturę (jabłka, śliwki, wiśnie…) resztę ciasta zetrzeć na tarce na grube wiórki. Piec 30-40 minut w piekarniku 180 st.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)