Składniki:
- 1,2 kg mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 6 jajek
- 1 szklanka miodu NATJUN
- 400 g cukru
- 2-3 przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej lub amoniaku
- 2 cukry waniliowe
Cukier, cukier waniliowy, miód i tłuszcz rozpuścić i przestudzić.
Zmieszać wszystkie sypkie składniki. Do masy tłuszczu i cukru dodać jajka i sypką masę. Wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do lodówki by „odpoczęło”.
Wykrawać pierniki wg uznania i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
(najlepiej rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm i wówczas każdą blaszkę z piernikami trzymamy w piekarniku ok. 10 minut)
UWAGA: z amoniakiem trzeba ostawić ciasto na 3 tygodnie i dopiero piec. Natomiast z sodą można piec od razu.
Dekoracja pierników zależy od naszych umiejętności i kreatywności :-) Można je zwyczajnie polukrować i udekorować posypkami, bakaliami, ziarnami. Można użyć do dekoracji gotowej polewy czekoladowej i posypać takie "ciemne" pierniki wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi itp. Można też pobawić się w artystyczny lukier z białka, ale to wymaga dużej wprawy i jest bardzo czasochłonne. Metoda pierwsza jest najprostsza i pozwala wciągnąć w tę czynność wszystkich domowników - nawet najmłodsze dzieci. I w ten prosty sposób tworzymy atmosferę świąt, wspólnie spędzanego czasu i doskonałej zabawy. Bo przecież o to w tym wszystkich chodzi, prawda? :-)