Doskonałe śledzie, które smakują nawet tym, którzy "za śledzikiem nie przepadają". Połączenie lekko słonego śledzia z wytrawną konfiturą żurawinową i kawałkami chrupiącej, słodkiej żurawiny suszonej to kompozycja doskonała i prosta w wykonaniu.
Potrzebne nam będzie:
- 5 solonych filetów śledziowych
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 2-3 liście laurowe
- 1/3-1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
- 1-2 czerwone cebule
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 120g "Żurawina 105%" NATJUN
- olej
- ewentualnie: cukier, cynamon
Sposób wykonania:
- Śledzie wymoczyć w wodzie do smaku (zależy od upodobań i śledzi - może wystarczy 4-5 godzin).
- Pokroić na kawałki
- Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Odcedzić.
- Cebulę pokroić w kostkę (ok. 1 cm).
- Na 3-4 łyżkach oleju podsmażyć przyprawy i po minucie dorzucić cebulę.
- Dusić 5 minut. (Można dodać cukru i cynamonu).
- Dodać odcedzoną żurawinę i konfiturę żurawinową, dobrze wymieszać.
- W słoiczku przekładać na zmianę: warstwa śledzi, warstwa marynaty...
- Zakończyć marynatą żurawinową.
- Całość uzupełnić olejem by przykrył zawartość słoiczka.
- Zamknąć i odstawić do lodówki na 3-4 dni.
Smacznego :-)