Mamy propozycję dania dla tych wszystkich, którzy nie lubią mięsa na słodko, bo wydaje im się, że nie będzie smaczne.
Ale:
po pierwsze mięso wcale nie jest słodkie, ponieważ przyprawione jest solą, pieprzem, majerankiem lub innym ulubionym ziołem
po drugie słodkość sosu wychodzi taka, jak słodkie są śliwki.
Przygotowanie tego dania jest proste. Bardzo polecamy wypróbowanie tego przepisu!
Składniki:
- 1-1,5 kg karkówki lub schabu
- pół słoiczka „Śliwki 205%” Natjun
- majeranek lub inne zioła
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- olej lub masło klarowane (do obsmażenia mięsa)
- ok. 1 litra bulionu (może być z kostki)
- ewentualnie miód
Mięso umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić, natrzeć pieprzem i majerankiem. Zawinąć w folię włożyć do lodówki na ok. 3 godziny (można też na noc).
Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przełożyć do żaroodpornej formy, zalać bulionem, wyłożyć do tego bulionu śliwki (można dorzucić jeszcze kilka śliwek suszonych bez pestek)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Naczynie zamknąć i włożyć do piekarnika – piec ok. 1 godziny. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze pół godziny. Po tym czasie mięso wyjąć z piekarnika, chwilę wystudzić i pokroić na równe kawałki.
Z sosu zebrać największy tłuszcz (chyba, że ktoś lubi bardzo tłuste potrawy) a resztę sosu zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie miodem do smaku. Sos wychodzi idealnie zawiesisty.
Można pociąć mięso na kawałki, polać sosem i jeszcze chwilę zapiec w piekarniku, a można sosem polać plastry mięsa już na talerzach.
Do tego dania pasują kluski, ziemniaki, pyzy lub bagietka. Smacznego!