Składniki:
- 550 g mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 40 g świeżych drożdży
- 125 g drobnego cukru
- 125 g masła
- 1 jajo
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250-260 ml letniego mleka
- Ulubiona konfitura: „Wiśnia 250%” lub „Śliwka 205%”
dodatkowo:
- cukier puder do posypania lub na lukier
- jajko
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, 3 łyżkami letniego mleka i 1 łyżką mąki. Wymieszać i odstawić aż podwoją swoją objętości (ok. 15-20 minut).
- Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, rozmącone jajko z żółtkami oraz wyrośnięte drożdże.
- Zagotować mleko z masłem i odstawić do wystudzenia. Letnie dodać (na 3 razy) do masy drożdżowej.
- Wyrabiać przez ok. 7-8 minut.
- Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Blat roboczy posmarować olejem, wyłożyć ciasto i krótko wyrobić. (Ciasto jest rzadkie, ale nie dodawać mąki - takie ma być!)
- Podzielić na dwie części i każdą jak najcieniej rozwałkować. Jak się uda to kształt koła ;-)
- Podzielić ostrym nożem na 16 trójkątów. (to samo zrobić później z drugą częścią ciasta).
- Ulubioną konfiturę nakładać na poszczególne trójkąty i zwijać ciasto od podstawy do czubka trójkąta (koniec rogalika zwinąć pod spód).
- Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
- Przed włożeniem do piekarnika rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20-25 minut (do zarumienienia).
- Wystudzone posypać pudrem lub polukrować.
Doskonale smakują z ulubioną herbatą!