Zupa jabłkowo-paprykowa
- 4 winne jabłka
- średni świeży ogórek (niekoniecznie)
- 3 strąki czerwonej papryki
- 2 średnie cebule
- ząbek czosnku
- 4 dkg masła klarowanego lub oleju
- 1/2 - 2/3 l rosołu (może być z kostki)
- 2-3 łyżki koncentratu jabłkowego
- 3-4 kromki chleba tostowego (odkrawam skórki)
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz, szczypta cukru
- posiekany szczypiorek lub pietruszka do posypania
Jabłka obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkiem i paprykami. Ząbek czosnku i 2 cebule drobno siekamy.
W rondlu roztapiamy masło i dodajemy równocześnie: jabłka, ogórek, paprykę, czosnek i cebulę. Jarzyny dusimy w tłuszczu przez 5-10 minut, nie przyrumieniając ich. Po tym czasie do rondla wlewamy rosół i gotujemy wszystko przez 30 minut.
Teraz dokładamy pokrojony w kostkę chleb tostowy (odkrawamy skórki ponieważ trudno się rozgotowują i wyglądają w zupie co najmniej nieciekawie). Gdy chleb się rozgotuje, zupę przyprawiamy śmietaną dodając do smaku soli, szczyptę cukru, świeżo zmielonego pieprzu, co najmniej 2 łyżeczki sproszkowanej papryki i resztę przypraw.
Na końcu dodajemy koncentrat jabłkowy i raz jeszcze próbujemy. Zupę podajemy posypaną zieleniną.
Bardzo ciekawe warianty tej zupy powstają po dodaniu chociażby garści czerwonej soczewicy, resztek pomidorów, marchewki, imbiru czy kilku kropel tabasco lub przyprawy indyjskiej tandori. Zachęcamy do eksperymentowania :-)