Herbata "Oolong Milk" 100g
Opis
Liście tej ręcznie zbieranej herbaty pochodzą z rejonu Anxi w chińskiej prowincji Fujian. Plantacje w tych rejonach należą do najsłynniejszych na świecie!
Zebrane liście tej turkusowej herbaty poddaje się częściowej fermentacji (półfermentacji) i pozostawia na słońcu do częściowego zwiędnięcia. Później włożone do wiklinowych koszy potrząsa się. Proces ten - obcieranie brzegów liści - pomaga późniejszej fermentacji. Proces fermentacji trwa do chwili, gdy listki herbaty nabiorą barwy czerwono-zielonej. Liście nie łamią się i zyskują jedyny w swoim rodzaju lekko kwiatowy, naturalny aromat oolonga.
Naturalny, mleczny aromat uzyskuje się z krzewów herbacianych rosnących w wyjątkowo specyficznych warunkach. Wyraźnie wyczuwalna, wielowarstwowa kwiatowo-mleczna nuta utrzymuje się nawet przy kilkukrotnym parzeniu herbaty!
Sposób zaparzania:
1 łyżeczkę herbaty na filiżankę lub 2 łyżeczki na szklankę, zalać wodą o temperaturze około 80-90 'C . Taką temperaturę uzyskasz odstawiając wodę po zagotowaniu na 4-5 minut. Parzyć przez 3-4 minuty.
Czy wiesz, że tę herbatę możesz zaparzyć 2-3 krotnie?
Skład: herbata Oolong Milk
Waga netto: 100 g
Kraj pochodzenia herbaty: ChRL
Opakowanie zbiorcze (przy zakupach hurtowych): 10 sztuk
Zdjęcie suszu herbaty "Oolong Milk"
Lusi
Dla mnie rewelacyjna herbata! Odkryta trochę przez przypadek. Aromat mleka jest niezwykle delikatny. Dla mnie idealna propozycja na popijanie przy ulubionej lekturze :-)