Choroby układu krążenia: miażdżyca tętnic, zawał serca i udar mózgu, to główne przyczyny zgonów w Polsce. Ryzyko wzrasta wraz ze wzrostem stężenia cholesterolu we krwi, oraz ze zmniejszeniem stosunku HDL do LDL, czyli tzw. „dobrego” do „złego” cholesterolu. Można temu w znacznym stopniu zapobiegać dzięki właściwemu stylowi życia i odpowiedniej diecie. Co ma do tego jabłko?
Od 1620 roku znane jest powiedzenie: „an apple a day keeps the doctor away”, mówiące, że unikniemy wizyty u lekarza, gdy będziemy spożywali jedno jabłko dziennie. I coś w tym jest skoro angielskie przysłowie ma swój polski odpowiednik: „Jabłko z wieczora wygania doktora”. Jabłka są bogate w biologicznie czynne związki, wśród których za główne substancje prozdrowotne uważa się błonnik i związki fenolowe.
Oczywiście najlepiej jeść świeże jabłka, ze skórką, z ekologicznych upraw. A jeśli konsumujemy je w postaci przetworzonej wybierajmy dobrej jakości soki jabłkowe.
I tutaj z pomocą przychodzi nasz najlepszy na świecie w pełni naturalny, 4-krotnie skoncentrowany sok jabłkowy!
Wyprodukowany z najlepszych polskich jabłek, dostarczanych przez sadowników z Wielkopolski. Bez konserwantów, bez barwników, bez dodatków smakowych i aromatów, bez dodatkowego cukru, pasteryzowany.
Jeśli myślicie, że jedynym sposobem na jego zastosowanie jest picie go rozcieńczonego z wodą to jesteście w błędzie!
Nasz koncentrat jabłkowy jest doskonały nie tylko do przygotowania soku do picia. Mniej rozcieńczony jest doskonały do drinków, do polewania naleśników i deserów, doskonały do przygotowania orzeźwiającego napoju latem (dodać napar z mięty i odrobinę miodu) a zmieszany z sokiem z żurawiny i wodą tworzy bombę witaminową o fantastycznym smaku!
Ale to nie wszystko – my sprawdziliśmy go jako składnik zup, sosów i marynat do mięs!
Zdradzamy Wam przepis na prostą w wykonaniu i pyszną zupę pomidorowo-jabłkową:
Składniki:
- puszka pomidorów krojonych
- 0,5l rosołu (może być z kostki)
- 100 ml koncentratu jabłkowego
- 300-400 ml wody
- Średniej wielkości cebula a najlepiej 2 szalotki
- Zielona pietruszka, kolendra, szczypiorek lub bazylia (do posypania zupy)
- 2 cm świeżego imbiru (lub 1 łyżeczka sproszkowanego)
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- Łyżeczka soku cytrynowego
- Sól, pieprz
Można dodać startą włoszczyznę (marchew, kawałek selera i korzeń pietruszki)
Wykonanie:
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną włoszczyznę, starty imbir i pomidory z puszki. Wlewamy rosół i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy koncentrat jabłkowy zmieszany z wodą. Miksujemy.
Doprawiamy wg smaku sola, pieprzem, sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Możemy podać z grzankami, czy makaronem, chociaż my preferujemy świeżą bagietkę! Koniecznie posypaną „zieleniną”!
Smacznego :-)