Zimowa herbata powinna być rozgrzewająca i lekko korzenna. Do takiej herbaty można dodać miód, ulubioną konfiturę lub sok. Dodajcie taką ilość imbiru, goździków i cytrusów jaką lubicie!
Pamiętajcie by miód dodawać do herbaty lekko przestudzonej!
Składniki:
- 3 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty i 1 l wody do przygotowania naparu herbacianego
- 1 cytryna
- Skórkę z 1 pomarańczy (nie jest konieczna)
- kawałek imbiru lub galangal (bardziej cytrynowo - pieprzny smak)
- 1 kawałek kory cynamonu
- kilka - kilkanaście goździków
- 3 - 4 łyżki miodu NATJUN
- ulubiona konfitura NATJUN
- lub ulubiony sok NATJUN
Do dzbanka lub garnka wsypujemy herbatę, dodajemy przyprawy, obrany i pokrojony w kawałki imbir, dokładnie umytą skórkę pomarańczową i zalewamy wszystko wrzątkiem.
Po 5 minutach odcedzamy napar i dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę.
Teraz kolej na miód, konfiturę lub sok – co kto lubi - dodajemy i mieszamy. Rozlewamy do kubków i pijemy!
Na zdrowie!