BISZKOPT:
5 jajek w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
KREM Z MASCARPONE:
500 ml śmietanki kremowej min. 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
POLEWA:
150 ml śmietanki kremówki 36%
100 g gorzkiej czekolady
Nie ma konieczności – można ciasto posypać cukrem pudrem.
DODATKOWO:
1 słoik NATJUN „Śliwka 205%” lub inne ulubione
Uwagi:
1. Foremka do pieczenia o wymiarach ok.25×35 cm lub tortownica Ø ok. 26cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia.
2. W przepisie wykorzystujemy szklankę po pojemności 250 ml.
3. Jeśli ktoś lubi można ciasto nasączyć herbatą z rumem.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Mąkę przesiać razem z kakao, proszkiem i przyprawą do piernika. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do piany z białek porcjami dodawać cukier cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodać żółtka. Porcjami dodać suche składniki i delikatnie mieszając połączyć z masą jajeczną. Gotowe ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Piec przez około 35-40 do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części. Pierwszą warstwę posmarować powidłami.
Kremówkę ubić, dodać porcjami mascarpone i przesiany cukier puder. Wyłożyć na ciasto posmarowane powidłami, wyrównać i przykryć drugim plastrem ciasta. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem podgrzać kremówkę, dodać kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Posmarować wierzch ciasta i udekorować wg uznania.