Z pewnością wielu z Was marynuje mięso przed grillowaniem czy pieczeniem. Większość marynuje je w ulubionych przyprawach i oleju.
Czy wiecie, że do sporządzenia marynaty możecie wykorzystać czarną herbatę? Mocny herbaciany napar sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste!
Herbata najlepiej sprawdzi się w przypadku wieprzowiny i wołowiny. Chociaż my wypróbowaliśmy tę marynatę również do przygotowania podudzi z kurczaka a nawet tofu! Bardzo ciekawe w smaku!
Namawiamy Was do eksperymentów - nie potrzeba do tego zbyt wielu produktów i narzędzi 😊
- Na początku przygotuj napar z 4 łyżek czarnej herbaty (lub 5-6 torebek) i 250 ml wody.
- Herbatę wymieszaj z 1/3 szklanki brązowego cukru oraz zestawem wybranych przypraw.
- Koniecznie dodaj do marynaty 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny!
- Oczyszczone z błon mięso i pokrojone w kawałki włóż do miski i zalej herbatą. Zrób to w sposób by mięso całkowicie było przykryte marynatą (możesz uzupełnić wodą)
- Marynuj kilka godzin a najlepiej przez całą noc.
- Następnego dnia wyjmij ją z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem
Ciesz się smakiem 😊