To przepis dla tych, którzy lubią zjeść coś innego niż "schabowy z kapustą" :-)
O słodkości i pikantności sosu decyduje kucharz.
Składniki:
- 300 g samego mięsa (lub jeden kalafior)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 roztrzepane jajko
- 3 łyżki mąki pszennej + po 1 łyżeczce słodkiej papryki i ulubionych ziół
- 1 łyżeczka curry
- olej do smażenia
- sezam, szczypiorek
SOS:
- 2 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić zwykłym olejem)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki „Śliwka 205% owoców” NATJUN
- 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru
- proszek chili lub tabasco wg upodobań
Mięso pokroić, doprawić solą i pieprzem.
Przygotować dodatki: uprażyć sezam na suchej patelni, posiekać szczypiorek.
Do jednego talerza wsypać mąkę ziemniaczaną, do drugiego wbić jajko i je roztrzepać. Do trzeciego wsypać mąkę pszenną, dodać paprykę, czosnek, sól i pieprz, zioła, wymieszać.
W małym rondelku (garnku) wymieszać składniki sosu i zagotować. Odstawić.
Kawałki kurczaka obtoczyć w mące ziemniaczanej, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec w mące pszennej z przyprawami.
Rozgrzać olej (warstwa ok. 1-2 cm) i smażyć mięso porcjami na dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż mięso będzie dobrze wysmażone i lekko zrumienione.
Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia z sosem. Obtoczyć kawałki kurczaka w sosie (podgrzać jeśli jest taka potrzeba). Posypać sezamem i szczypiorkiem.
Podawać z ugotowanym ryżem, świeżą bagietką.
Kalafior rozdzielić na różyczki. Obtoczyć w mące, jajku, panierce z ziołami i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 30 minut w 200 st. C. Wyjąć z piekarnika i dalej postępować jak z mięsem: wlać składniki sosu do garnka, wymieszać i zagotować.
Dodać kawałki kalafiora, obtoczyć w sosie, posypać sezamem i szczypiorkiem.
SMACZNEGO!