Nie jest to typowa "owocowa" marynata. Jeśli ktoś lubi sosy BBQ to śliwka będzie bardziej wyrazista. Natomiast konfitura morelowa (podobnie jak odrobina porzeczki) spowoduje delikatną słodkość, podbije pikantność (jeśli dodamy chilli w proszku) i zrobi nam mięso "ciekawszym".
Można użyć również udek z kurczaka (wtedy trzeba piec 50 minut).
Składniki:
- 10-12 skrzydełek z kurczaka (lub 5-6 udek)
- 6 łyżek "Morela 125%" NATJUN
- 6 łyżek sosu sojowego (najlepiej jasnego)
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół (oregano, bazylia, rozmaryn, zioła prowansalskie)
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli (zawsze można dosolić)
- 10 łyżek wody
- odrobina chilli w proszku jeśli ktoś lubi pikantne
Przygotowanie:
-
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą, wstawić na 5 minut do lodówki.
-
Konfiturę morelową przetrzeć przez sito lub zmiksować na gładką masę.
-
Następnie wymieszać z sosem sojowym i przyprawami.
-
Mięso posmarować marynatą, przykryć i odstawić do lodówki (minimum 30 minut).
-
Po tym czasie całość przełożyć do rękawa do pieczenia. Dodać wodę i zamknąć rękaw.
-
Zamknięty rękaw przełożyć na blachę lub naczynia do zapiekania.
-
Piec w temp. 175-180 stopni przez 30 minut. (Udka piec 45-50 minut)
-
Po tym czasie rozciąć rękaw i zostawić mięso do zarumienienia.
Smacznego :-)