Ten przepis został przez nas sprawdzony kilka razy. Dopiero ostatnim razem uda nam się zrobić zdjęcie ostatniemu kawałkowi tego ciasta - jest pyszne!
Składniki:
- 300 g marchewki
- 200 g konfitury NATJUN "Śliwka" lub "Wiśnia"
- 300 g mąki
- 100 g cukru trzcinowego lub innego "słodzidła"
- 160 g oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 1 płaska łyżka cynamonu
- ewentualnie czekolada jako polewa
Przygotowanie:
-
Marchewkę obrać i zetrzeć na średnich lub drobnych oczkach.
-
Jajka i cukier dobrze ubić, dodać olej. Dodać startą marchewkę, konfiturę.
-
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Dodać do masy. Wymieszać.
-
Przelać do keksówki (ok. 24 cm) lub okrągłej formy (ok. Ø 22 cm).
-
Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około godziny, najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy piernik jest gotowy.
-
Wykończyć polewą lub posypać cukrem pudrem.
!!! Można dodać 5-6 pokrojonych suszonych śliwek, starta skórkę pomarańczową!