Wielką zaletą tego włoskiego deseru jest łatwość przygotowania i trudno go zepsuć. Nic tu nie trzeba wyrabiać, nic nie wyrasta i nic nie opada 😊 I zawsze smakuje - zwłaszcza w upalne dni!
Składniki:
- 0,5 l schłodzonej śmietanki kremówki
- 10 dag bez (można pominąć)
- 15 dag konfitury NATJUN (u nas „Wiśnia” ale używaliśmy też „Jagodę Kamczacką” i „Śliwkę”
- 1 duże jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka esencji waniliowej (ewentualnie cukier wanilinowy)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Bezy pokrusz. Zamiast bez można dodać swoje ulubione dodatki: rodzynki, orzechy, pokruszone ciastka….
- Jajko umyj, sparz, oddziel żółtko od białka. W jednej misce utrzyj żółtko wraz z 2 łyżkami cukru pudru i esencją waniliową na puszystą masę.
- Białko ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru pudru, ubijaj jeszcze przez około minutę.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
- Masę żółtkową połącz delikatnie z ubitą śmietaną i pianą białkową.
- Do masy dodaj pokruszone bezy i konfiturę i delikatnie przemieszaj (nie mieszaj bardzo dokładnie!)
- Keksówkę lub inną foremkę wyłóż folią spożywczą, napełnij masą, wstaw do zamrażalnika na ok. 2-3 godziny.
!!! Jeśli dodałeś bakalie lub ciastka przemieszaj masę po godzinie by dodatki nie opadły na dno.