Postanowiliśmy zebrać najważniejsze wiadomości na jej temat i przedstawić Wam w skrócie.Spośród wszystkich rodzajów herbat, wśród zielonych znajdziemy największą ilość odmian. Różnią się one wyglądem, smakiem i aromatem. Roczna produkcja zielonej herbaty to około 500 tysięcy ton!
Od dłuższego czasu jest „moda na zieloną herbatę”. W docierających ze wszystkich stron informacji dowiadujemy się, że to „cudowny środek leczniczy”, „że zapobiega większości popularnych schorzeń”, że ”jest niezastąpionym napojem w każdej diecie odchudzającej”.
Ile w tym prawdy?
Oczywiście oprócz niewątpliwych zalet:
- zwiększa odporność organizmu (Zawiera polifenole, katechiny, teaminy i aminokwasy które wspomaga prawidłową pracę układu immunologicznego. Garbniki wspomagają zwalczanie infekcji. Picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę o 75%!)
- zapobiega zapaleniu dziąseł i paradontozie (zawiera związki, które neutralizują bakterie w jamie ustnej i uzębieniu jak i fluor, który wzmacnia szkliwo)
- pobudza krążenie (regularne picie zielonej herbaty zapobiega nadciśnieniu, obniża poziom trójglicerydów, zmniejszając w ten sposób ryzyko zachorowania na schorzenia serca [zawał, miażdżyca tętnic, udar mózgu], hamuje wchłanianie cholesterolu LDL do krwiobiegu)
- ułatwia odchudzanie i przeciwdziała powstawaniu cellulitu (ponieważ zawiera Vit. B, kofeinę, polifenole i katechiny - a zwłaszcza silnie działający galusan epigalokatechiny - skutecznie przyspiesza proces przemiany materii i zmniejsza apetyt)
- zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów (zawiera bardzo silnych przeciwutleniaczy, które ochraniają DNA przed działaniem rakotwórczych substancji. Te dobroczynne związki [polifenole, katechiny] usuwają z naszego organizmu wolne rodniki które prowadzą do powstania nowotworów. Wzmacniają równocześnie odporność komórek)
- poprawia sprawność umysłową (świeży napar pobudza i orzeźwia, zwiększa zdolności umysłowe i fizyczne organizmu, przez co ułatwia proces uczenia się. Poprawia zdolności kojarzenia i koncentrację)
- poprawia wygląd skóry (Jest niezaprzeczalnym eliksirem młodości! Zawiera liczne oksydanty, które chronią naszą skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia. Jej systematyczne picie pozwala dłużej zachować młodość!)
Posiada także wady:
- może przyczyniać się do anemii (zawiera te dobroczynne polifenole, które hamują absorpcję żelaza z pożywienia (żelazo jest składnikiem hemoglobiny, które transportuje tlen). Zbyt duża ilość polifenoli zamiast oczyścić i odmłodzić organizm, naraża go na anemię i niedotlenienie tkanek.
- negatywnie wpływa na rozwój płodu w czasie ciąży (nadmierne spożycie teiny zawartej w zielonej herbacie, może być przyczyną poronień. Istnieje też ryzyko, że dziecko urodzi się z zaburzeniami układu nerwowego)
- wchodzi w interakcje z lekami (nie należy popijać leków zieloną herbatą. Zwłaszcza tych, które pobudzają układ nerwowy)
- teina zawarta w zielonej herbacie może prowadzić do wielu schorzeń (spożywanie więcej niż 4-5 filiżanek herbaty dziennie może powodować bóle głowy, bezsenność, nerwowość czy zespół jelita wrażliwego
Zatem czy korzystać z dobrodziejstw zielonej herbaty czy też zrezygnować z picia tego napoju?
Nasza odpowiedź: należy zachować zdrowy rozsądek jak przy wszystkim innym 😊
Jesteśmy pewni, że dwie filiżanki dziennie pozwolą nam się cieszyć jej zdrowotnymi właściwościami.
I pamiętajmy o dwóch ważnych sprawach:
- napar parzony do ok. 3 minut działa pobudzająco, natomiast herbata parzona dłużej (ok. 5 minut) obniża ciśnienie i ma działanie uspakajające.
- Nie zaparzaj zielonej herbaty wrzątkiem!!! Odczekaj ok. 5 minut i dopiero zalej susz.
Życzymy dużo zdrowia i radości z delektowania się naszymi herbatami 😊