Składniki:
NA SPÓD:
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy 16g
- 100g miękkiego masła
- 120g cukru
- 250g mąki pszennej
WIERZCH:
- 2 białka
- 1 słoiczek ulubionej konfitury NATJUN (u nas Śliwka 205%)
- 50g mielonych migdałów lub wiórków kokosowych (można pominąć)
- 120g cukru
- łyżeczka dowolnej skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub z tapioki)
Dodatkowo: polewa czekoladowa i bakalie do dekoracji.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 40 minut.
Formę okrągłą o średnicy 25 cm (lub kwadratową 25x25cm) posmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, mąką lub kaszką manną. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną formę. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni bez termoobiegu). Piec przez około 25 minut (do lekkiego zrumienienia).
Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe ciasto, posmarować konfiturą. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180C na funkcji góra-dół.
Białka ubić na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać skrobię, migdały i wymieszać.
Masę bezową wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika. Piec około 20-25 minut do momentu, kiedy beza lekko się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Udekorować wg uznania 😊