Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (jeśli chcesz ciastka bezglutenowe możesz użyć ryżowej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 średnie jajko
- 100 g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru lub miodu
- 1/3 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
- 1 łyżka drobnych rodzynek
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny (posiekanej na drobno)
- 1/3 szklanki pociętych w kosteczkę suszonych moreli
u nas dodatkowo "fusy" herbaty owocowej "Owocowa witamina" :-)
Przygotowanie:
Blachę do pieczenia trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra i dół).
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i pozostałe bakalie.
Całość mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajko, miękkie masło i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta i dość miękka kula).
Przekładamy na stolnicę wysypaną mąką. Odrywamy kawałki ciasta, spłaszczamy (ok. 1 cm) i przekładamy na blachę do pieczenia.
(Można spróbować wykrawać ciastka szklanką). Ciastka pieczemy ok. 10 minut kontrolując czy poziom wypieczenia nam odpowiada.
Smacznego :-)