Jesteś przygnębiona, walczysz z przeziębieniem lub brakuje ci energii?
Picie czarnej herbaty z dodatkami to przyjemny i naturalny sposób na poprawę kondycji.
Co takiego zawierają nasze produkty, że warto po nie sięgnąć?
Wyjątkowość czarnej porzeczki polega na tym, że w 100 g znajduje się 181 mg witaminy C (ponad 3 razy więcej niż w pomarańczach czy cytrynach!)
W tych owocach znajdziemy też witaminę P (rutyna), co jest bardzo ważne, gdyż ułatwia ona przyswajanie witaminy C.
Ale nie każdy wie, że witamina C w owocach czarnej porzeczki występuje w trwałych wiązaniach, dlatego - co jest rzadkością - zachowuje się także w przetworach!
W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.
Kardamon pomaga w schorzeniach dróg oddechowych, w tym oskrzeli oraz astmy. Kardamon łagodzi kaszel, udrażnia zatkany nos, wzmacnia odporność.
Cynamon spożywany regularnie w niewielkich ilościach obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje poziom cukru w organizmie. Wpływa pozytywnie na naszą pamięć i koncentrację, przyspiesza przemianę materii, stabilizuje pracę nerek.
Imbir: zawiera gingerol – związek fenolowy, który działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Pomocny jest w stanach zapalnych gardła (działa odkażająco). Pomaga zwalczyć infekcje bakteryjne i wirusowe.
W kwiatach lipy duże znaczenie mają zawarte w niej związki śluzowe, które wykazują działanie osłaniające, powlekające i zmiękczające. Dzięki temu lipa łagodzi kaszel, ból gardła, chrypkę.
Miód ma antybiotyczne właściwości. Potrafi zwalczać bakterie takie jak gronkowce i paciorkowce. Stosuje się go jako naturalny antybiotyk, hamujący rozwój niepożądanych bakterii. Miód wielokwiatowy znajduje zastosowanie w stanach przeziębienia, złego samopoczucia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wzmacnia naturalną barierę ochronną organizmu przed infekcjami. Łagodzi również objawy alergii, nieprzyjemnego kataru siennego.
Spożywanie miodu wielokwiatowego pozytywnie wpływa na układ krążenia, a zwłaszcza pracę serca, dostarczając mu cennych składników energetycznych (glukoza, fruktoza).
Miodu nie należy podgrzewać! Dodajemy go do herbat już przestudzonych!
Właściwości lecznicze tych małych, niebieskich owoców są cenione już od dawna - były znane i wykorzystywane w ludowej medycynie Japonii, Chin oraz północnej Rosji. Owoce jagody (wiciokrzewu sinego) zawierają witaminę C – naturalny przeciwutleniacz, która wzmacnia układ odpornościowy człowieka, zmniejsza ryzyko infekcji bakteryjnych i wirusowych.
Spożywanie owoców jagody kamczackiej zapobiega anemii, obniża ciśnienie tętnicze, usprawnia wydalanie z organizmu toksyn i metali ciężkich.
Przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, zawału serca, miażdżycy, udaru mózgu, a także cukrzycy.
Goździki: są silnym antyoksydantem, zwalczają wolne rodniki zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Działają odtruwająco na nasz organizm. Posiadają właściwości dezynfekujące, czym pomagają i walczyć z infekcjami. Herbata z goździkami doskonale komponuje się z cytrusami!
W medycynie naturalnej jeżówka (Echinacea) jest uważana za jeden z najcenniejszych środków podnoszących odporność organizmu. Zalecana jest nie tylko osobom zdrowym, by zapobiec ewentualnym infekcjom, lecz także w stanach wyczerpania i osłabienia organizmu (np. podczas długotrwałego podawania antybiotyków).