Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 3 łyżki miodu, ksylitolu lub innego "słodzidła"
- 1/2 szklanki śmietanki lub mleka kokosowego (z puszki)
- dowolne konfitury NATJUN
- świeże owoce (u nas granat)
- odrobina soli
opcjonalnie: rodzynki, orzechy, płatki kokosowe, suszona żurawina....
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypać do większego naczynia i zalać wodą z kranu, wymieszać i wylać mętną wodę.
Czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy, dopóki woda będzie czysta i bez łusek ziarna.
Wlać świeżą wodę w ilości 1 i 1/2 szklanki, delikatnie posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie zamieszać.
Dodać mleko kokosowe, słodzidło do smaku, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 2-3 minuty mieszając.
Przełożyć do miseczek (do dużej miski), można dosłodzić miodem, wyłożyć świeże owoce.
Zaparzyć ulubioną herbatę, otworzyć słoiczek konfitur NATJUN i wszystko razem serwować na śniadanie :-)