I. PRALINY Z HERBATNIKAMI I „ŚLIWKĄ 205%”
Składniki:
- 200 g herbatników
- 60 g masła
- 100 g cukru trzcinowego (może być biały)
- 2 łyżeczki cukry waniliowego lub aromat waniliowy
- 1 jajko (nie ma konieczności)
- 35 g kakao
- 30 ml rumu
- 2 łyżki „Śliwka 205%” NATJUN
- do obtaczania kulek: wiórki kokosowe, kakao, ulubiona posypka
Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Ostudzić. Herbatniki drobno pokruszyć. (Można w tym celu włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i za pomocą wałka je potłuc). Jajko, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Do ubitego jajka dodać masło, rum, kakao, „Śliwkę 205%” i herbatniki. Zagnieść na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Formować kulki z masy i obtaczać w wiórkach kokosowych lub innym dodatku. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
II. PRALINY NADZIEWANE KONFITURAMI
Nadzienie:
- 70 g „MALINA 125%” NATJUN (lub PORZECZKA, WIŚNIA, ŚLIWKA)
- 70 g białej czekolady
Dodatkowo:
ok. 200 g dowolnej czekolady
Sposób przygotowania:
Przygotować foremki silikonowe (takie jak do kostek lodu). 200 g czekolady posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Następnie powtórzyć czynność (u nas 3 razy). Resztę czekolady odstawić na bok. Czekoladę białą do nadzienia posiekać na małe kawałki i roztopić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Maliny zagotować i dodać do roztopionej czekolady. Mieszać do powstania jednolitej masy. (można dodać odrobinę rumu lub innego lubionego alkoholu). Odstawić do ostygnięcia. Przestudzoną masę malinową wyłożyć do foremek. Z góry zalać resztą czekolady. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie podgrzać ją w mikrofalówce lub wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej). Formę wstawić do lodówki, aż czekolada stwardnieje. Czekoladki wydusić z foremki, można udekorować wg upodobań.