Składniki:
CIASTO:
- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gęstej śmietany
MASA:
- 400 g tłustego twarogu
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 szkalna śmietanki kremówki
- 7 łyżeczek żelatyny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- słoiczek jagody kamczackiej NATJUN
- 50 g cukru
Sposób przygotowania:
- Mąkę z margaryną posiekać, dodać pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na godzinę.
Następnie wyłożyć ciasto do tortownicy i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. - Konfiturę przełożyć do małego rondelka, dodać cukier i podgrzać by się rozpuścił.
- Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem i waniliowym.
- Żelatynę zalać 7 łyżkami zimnej wody, a gdy spęcznieje podgrzać stale mieszając aż do rozpuszczenia.
- Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z serem i przestudzonymi 5 łyżkami żelatyny.
- Pozostałą żelatynę dodać do jagód.
- Na upieczony spód wyłożyć trochę masy serowej, na nią jagody i resztę masy serowej.
- Posypać kakao i wstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto równie dobrze smakuje na spodzie biszkoptowym!