Ten pyszny i bardzo prosty w wykonaniu piernik robiliśmy już kilka razy. ZAWSZE się udaje i cudnie pachnie podczas pieczenia!
Potrzebne będą:
- 125 g masła
- 250 g (1 szklanka) cukru (najlepiej brązowy nierafinowany Dark Muscovado)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki "Śliwka 205%"
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kawy zbożowej (lub rozpuszczalnej)
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 300 g (ok. 2 szklanki) mąki pszennej tortowej
na polewę:
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (lub 36%)
- 1 łyżka kawy zbożowej (lub rozpuszczalnej)
- 100 g ciemnej czekolady
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować keksówkę (ok. 12 x 25 cm): posmarować tłuszczem i wysypać kaszką manną lub tartą bułką.
Odmierzyć wszystkie potrzebne składniki. W garnku roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko (można wyrabiać mikserem, ważne by wymieszać tak, aby nie było grudek mąki).
Masę wylać do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Piec, aż wetknięty patyczek będzie suchy (ok. 50-60 minut). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć "Śliwką 205%".
Przygotować polewę: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę przestudzić i polać piernik.