Wykorzystując jakąkolwiek herbatę z naszej oferty można w prosty sposób przygotować smaczne lody herbaciane. Ja wykorzystałam zieloną SENCHA.
Lody przygotowane wg poniższego przepisu są bardzo delikatne w smaku. Można je podać polane zmiksowanymi owocami. Z tego przepisu wychodzi ok. 700 ml lodów.
Składniki:
- 300 ml schłodzonej śmietany 30%
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżeczki herbaty liściastej
- Pokruszone herbatniki, makaroniki, bezy (ok. 100g)
- łyżka soku z limonki, cytryny lub pomarańczy
Wykonanie:
Herbatę zmieliłam i zaparzyłam wg przepisu zalewając ją 60 ml wody. Odstawiłam do ostudzenia. Potem trzeba napar przecedzić.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem (cukier też można zmielić przed dodaniem będzie mniej ucierania). Do gotowej masy powoli dolewamy schłodzoną herbatę i ucieramy/miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę stawiamy na małym ogniu i mieszamy aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia.
Ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy wybrany sok i delikatnie łączymy z kremem herbacianym -mieszamy, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły.
Tak powstałą masę przekładamy do pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności i wkładamy na około 30 minut do zamrażarki.
Po tym czasie wyjmujemy lody i dodajemy do nich pokruszone ciastka. Całość delikatnie zamieszać. Wkładamy lody do zamrażarki jeszcze na minimum 4 godziny.