Pijemy coraz więcej zielonej herbaty. Chińczycy, którzy piją tę herbatę od ponad 4500 lat, nie bez powodu nazywają ją „napojem młodości” bowiem jest specyfikiem na wiele dolegliwości.
Badania naukowe potwierdzają, że polifenole zawarte w zielonej herbacie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia, nowotworów.
Jednak to co najbardziej cieszy wiele osób to wpływ zielonej herbaty na spalanie tłuszczu – naukowcy udowodnili, że po jej spożyciu pozom spalanie tłuszczu u osób odchudzających się był o 17% większy niż po zażyciu placebo!
By nie znudzić się tradycyjnym spożywaniem tego super napoju możemy robić zdrowotne koktajle na bazie zielonej herbaty. Możemy miksować na co mamy ochotę – zielone warzywa, migdały, owoce….Właściwości zdrowotne konkretnych składników znamy dobrze, więc twórzmy „bomby witaminowe” jakie tylko chcemy!
Nasz koktajl powstał z zaparzonej i schłodzonej zielonej herbaty, zmiksowanej pomarańczy, limonki i banana (obranych i pokrojonych), jabłka, odrobiny kardamonu i imbiru, 2 łyżek syropu z mniszka i odrobiny świeżej mięty. Dodaliśmy też (dla koloru) dwie łyżki soku z żurawiny. Po zmiksowaniu dodaliśmy kilka kostek lodu.
Smacznego :-)