Jagoda kamczacka 115%, 225g
Opis
Przykładowy sposób użycia: Do kubka z herbatą dodaj pół łyżeczki naszej Jagody.
Przechowywanie: Po otwarciu opakowania przechowywać w lodówce.
Składniki: owoce jagody kamczackiej (115g owoców zużyto na 100g produktu), koncentrat soku jabłkowego.
Produkt pasteryzowany. Bez substancji konserwujących. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Kraj pochodzenia: Polska
Wartości odżywcze 100g produktu:
Wartość energetyczna | 153 kJ/36 kcal |
Tłuszcze | 0,16 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,10 g |
Węglowodany | 8,2 g |
Cukry | 5,9 g |
Białko | 0,23 g |
Sól | 0,0 g |
Żelazo (110%) | 15g |
CZY WIESZ ŻE…
Właściwości jagody kamczackiej od wieków są doceniane i wykorzystywane w medycynie ludowej jako surowiec wzmacniający, o działaniu obniżającym ciśnienie tętnicze i zmniejszającym ryzyko zawału serca, zapobiegający anemii, spowalniający rozwój jaskry, jako lek przeciwmalaryczny, pomocny w chorobach układu pokarmowego oraz zakażeniach bakteryjnych.
Jagody kamczackie są źródłem witaminy C i zawierają od 30,5 do 186,6 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżej masy, co jest porównywalne do zawartości witaminy C chociażby w owocach czerwonej porzeczki?
Ponadto owoce wiciokrzewu zawierają witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń i potas.
Jednak za najważniejsze składniki jagody kamczackiej uważa się związki fenolowe, takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe. Antocyjany mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomagają zapobiegać wielu chorobom, u których podłoża leży stres oksydacyjny. Wartość ORAC (zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu wyrażona jako µmol TE/100 g) dla jagód kamczackich jest jedną z najwyższych wśród owoców i wynosi 13400 µmolTE/100gms.