Przejedzeni mięsem? A może potrzebujecie pomysłu na zdrowe śniadanie? Mamy rozwiązanie - jaglanka z owocami. Nie jest to wytrawny smak, ale nie jest to też "słodki ulepek".
Potrzebne będą:
- ugotowana kasza jaglana
- kurkuma, cynamon, olej, miód, wiśnia lub czany bez NATJUN
- 1 gruszka (świeża lub z puszki)
- 5-6 suszonych śliwek bez pestek
- 2-3 łyżki żurawiny suszonej
- łyżka płatków lub igiełek migdałowych (lub posiekane orzechy)
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Potrzebną ilość kaszy wsypać na sitko, po czym przelać na zmianę zimną oraz wrzącą wodą (zimna - wrząca - zimna). Te czynności pozwalają pozbyć się niezbyt przyjemnego smaku goryczki.
Następnie przepłukaną kaszę wsypać do garnka. Na 1 porcję objętościową suchej kaszy jaglanej przypada około 1,5 porcji wody. By kasza po ugotowaniu była bardziej sypka można dać ciut mniej wody (więcej wody - bardziej rozgotowana).
Garnek z kaszą przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę - ok. 10-15 minut.
Podczas gotowania kaszy jaglanej nie wolno jej mieszać! (Jeśli to zrobimy w kaszy utworzą się otwory, przez które uciekać będzie para i kasza się przypali). Po ugotowaniu kaszy jaglanej pozostawiamy ją pod przykryciem do ostudzenia. Potem trzeba ją odkryć i przemieszać by była sypka.
(dla początkujących: 190g suchej kaszy jaglanej gotujemy z 0,5 łyżeczki soli)
Sposób przygotowania:
Migdały uprażyć na patelni na złoty kolor. Żurawinę zalać wrzątkiem na 5 minut i odcedzić. Śliwki pokroić w paseczki lub kostkę. Gruszkę pokroić w kostkę ok. 1 cm.
Na patelni 2 łyżki oleju, 2 łyżki miodu, szczyptę kurkumy i pół łyżeczki cynamonu doprowadzić do wrzenia i szybko wyłączyć. Wlać do kaszy i dobrze zamieszać.
Kaszę połączyć z przygotowanymi owocami. Wyłożyć do miseczki, można dodać jogurt naturalny i konfiturę. Posypać płatkami migdałowymi.
Jest to doskonała propozycja na zdrowe śniadanie do pracy/szkoły. Wystarczy powyższe danie włożyć do słoika i zakręcić 😊
Smacznego!
P.S. Dodatki można stosować dowolnie: gruszkę można zastąpić brzoskwinią, truskawkami, można dodać rodzynki zamiast śliwki i żurawiny, suszone morele, wiórki kokosowe itd...
Można użyć dowolnej konfitury ale nam najbardziej smakuje z wiśnią i owocami czarnego bzu.