Grzaniec herbaciany najlepiej przygotować z czarnej herbaty. My użyliśmy "Zimowej". Dodajemy sok żurawinowy lub mieszamy go z odrobiną koncentratu jabłkowego. Jak kto lubi :-)
Składniki:
- 1,5 szklanki czarnej herbaty
- 0,5 szklanki soku żurawinowego
- plaster pomarańczy lub cytryny
- 4 goździki
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- można dodać koncentrat jabłkowy i odrobinę ulubionej konfitury
Herbatę parzymy wg przepisu na opakowaniu. Nie dłużej jednak niż 5 minut. Napar wlewamy do większego naczynia, dodajemy sok i pozostałe składniki (oprócz konfitury) i stawiamy na palniku. Podgrzewamy na wolnym ogniu około 10 minut (nie dopuścić do zagotowania!!). Po tym czasie przelewamy do szklanek i dodajemy konfitur. Jeśli mamy taką potrzebę, do szklanek dorosłych dodajemy kieliszek czegoś mocnego ;-)
Smacznego!