Szybki, kruche ciasto, które zrobicie nawet jeśli akurat goście staną w drzwiach :-)
Ciasto nie jest zbyt słodkie. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie to może konfiturę zmieszać z cukrem, miodem, lub zwyczajnie - zrobić słodszą kruszonkę. Ciasto pyyyysznie smakuje jeszcze ciepłe, podane z lodami! (zamiast wiśni można użyć śliwek).
|
Składniki:
- 200g masła
- 200g cukru
- 1 jajko
- 500g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 słoiczki konfitury Natjun "Wiśnia 250% owoców"
- płatki migdałowe lub wiórki kokosowe (ok. 50g)
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
- Ucierając dodać jajko i skórkę cytrynową.
- Do masy maślanej dodać kilka łyżek przesianej mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Pozostałą mąkę sypać i palcami szybko robić kruszonkę.
- Przygotować tortownicę o średnicy ok. 25cm (wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub mąką).
- Wyłożyć połowę kruszonego ciasta i lekko docisnąć.
- Wyłożyć konfitury.
- Pozostałe ciasto wymieszać z płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi i wyłożyć na warstwę wiśni.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-50 minut w 170-180 stopniach C.
- Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
|