Składniki:
- 100g cukru trzcinowego
- 100g cukru dark muscovado
- 2 łyżeczki ulubionej zielonej herbaty
- 200g suszonych moreli
- 200g masła
- 3 jajka
- 400g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników (lub cynamon, kardamon, imbir)
- 30g płatków migdałowych i/lub wiórków kokosowych
- tabliczka lub dwie mlecznej czekolady
- cukier puder do posypania
Kolejne, proste w wykonaniu ciasto do przygotowania którego użyliśmy jednej z naszych herbat.
Ciasto jest pachnące, sycące i idealnie komponuje się z herbatą.
Ja użyłam czekolady i moreli ale możecie zrobić to ciasto z czym chcecie: zamiast moreli mogą to być figi, rodzynki, śliwki; a zamiast czekolady użyj orzechów, migdałów lub świeżych jabłek.
Wykonanie:
Herbatę zaparzyć zgodnie z przepisem. Jeszcze ciepłą zalać pokrojone morele i odstawić na minimum 2 godziny do nasiąknięcia. Po tym czasie roztopić masło i odstawić do ostygnięcia. Włączyć piekarnik (170-180 stopni).
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Zamieszać. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. (Można też dodać łyżeczkę sproszkowanej ulubionej herbaty). Mieszając dodać roztopione masło, następnie odcedzone morele i płatki migdałowe z wiórkami. Delikatnie zamieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy (średnica 22-24 cm). Na wierzchu powciskać kawałki czekolady (lub jej zamienników) i tak przygotowane wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 40 -50 minut, po tym czasie sprawdzić ciasto. Piec do tzw. „suchego patyczka” - wbić w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków i jeśli po wyjęciu jest mokry, piec kolejne kilka minut.
Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem. Smacznego :-)