Namawiamy do zrobienia pysznego dodatku do herbaty, kawy czy soku. Ciastka są bardzo proste do zrobienia a do tego smaczne.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150-200g margaryny roślinnej (typu Kasia) - rozpuścić
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty (zmieliłam w młynku)
- 4 łyżki dżemu jabłkowego (lub morelowego, brzoskwiniowego…)
Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, herbatę i stopioną (przestudzoną) margarynę. Zamieszać ciasto, dodać dżem i ponownie zamieszać. Następnie formować kulki o średnicy ok. 3 cm i chłodzić w lodówce przez godzinę (lub w zamrażarce ok. 15-20 minut).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozpłaszczyć kulki i ułożyć na blaszce. Środki ciastek można delikatnie posypać cukrem. Piec w 180ºC ok. 15-20 minut. Dłuższe pieczenie spowoduje wysuszenie ciastek (chyba że ktoś lubi mocno chrupiące).
Zamknięte w pudełku można przechowywać ok 10 dni. Ale chyba u nikogo tyle nie wytrzymają :-)
Ciastka mają delikatny herbaciany smak i świetnie komponują się ze świeżo zaparzoną herbatą. Smacznego!