Te smaczne i zdrowe batoniki można upiec angażując dzieci do pomocy. Te słodkości będą im nie tylko smakować ale nasze pociechy będą dumne, że miały w ich wykonaniu swój udział!
O tym jak smakuje coś co się zrobiło samemu i o ile chętniej się to je, chyba nie musimy wspominać ;-)
Pozwólcie swojemu dziecku odmierzyć następujące ilości:
- amarantus ekspandowany ok. 50 g
- ziarno słonecznika 25-30 g
- daktyle 200 g
- jagody goja 20-30g (można użyć żurawiny, orzechów, rodzynek itp)
- słoik "śliwka 205%" NATJUN 205%
- do połączenia składników ok. 2 łyżek syropu klonowego lub orkiszowego (można użyć miodu ale wówczas maksymalnie 1 łyżkę)
Wszystkie składniki (z wyjątkiem amarantusa) dokładnie miksujemy. Do uzyskanej gładkiej masy dodajemy amarantus i mieszamy do połączenia składników.
Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Kroimy na porcje wg uznania. Częstujemy wszystkie ukochane osoby, życząc im zdrowia :-)
Smacznego!